Vi lanserar ett analysverktyg för ditt fondsparande

Sedan starten 2018 har vi analyserat fonder och satt samman en metodik för att hela tiden byta till de fonder som går bäst för stunden. Resultaten har talat sitt tydliga språk och vi har kontinuerligt fått fler och fler följare. Nu är det dags att utöka vår tjänst.

Det vi lanserar idag är ett analysverktyg för dig som vill ha en bredare och djupare insikt av vad som händer på fondmarknaden. Analysen är tämligen omfattande, men ger samtidigt mycket goda insikter i fondmarknaden. Analyserna bygger på data från Pensionsmyndigheten, men eftersom underlaget består av nästan 500 fonder, kan insikterna på kategorinivå sägas vara generella för marknaden i stort. Man kan alltså använda insikterna härifrån till annat fondsparande.

Analysverktyget består av två delar:

  • Kategorianalys (DEMO) – jämförelse mellan kategorierna, men även hur varje kategori går just nu jämfört med tidigare perioder
  • Fondanalys (DEMO)- jämförelse mellan fonder, men även hur varje fond går just nu jämfört med tidigare perioder

Kategorianalysen syftar till att besvarar vilka kategorier som har fått bäst varje månad de senaste tre månaderna. Snittavkastningen per månad beräknas för varje kategori och jämförs sedan med tidigare månadsavkastningar. Första bilden nedan visar månadsavkastningen per månad för de senaste 3 månaderna (M-1: förra månaden, M-2: två månader sedan, M-3: tre månader sedan). Trendindikatorerna (M-1 Trend, M-2 Trend och M-3 Trend) visar hur avkastningen den månaden står i relation till kategorins tidigare månadsavkastningar.

Exempel på Kategorianalys. Uppgifterna i tabellen uppdateras ej, utan ska ses som exempel

För att förstå kategoriernas tidigare avkastningar använder vi det statistiska begreppet percentiler. Percentil innebär att man rangordnar alla månadsavkastningar från lägst till högst och sedan grupperar avkastningarna i 100 grupper. P 10% är alltså det värde som delar avkastningarna så att 10 % av dem är mindre än P 10% och 90% är större än detta värde. I den andra bilden har vi scrollat tabellen åt höger och då visas P 10%, P 25%, P 50%, P 75%, P 90% samt skillnaden mellan P 90% och P 10% för respektive kategori. Avkastningen jämförs med dessa värden och bildar då Trendsignalerna enligt följande:

+++ avkastning större än P 90%

++ avkastning större är P 75% men mindre än P 90%

+ avkastning större än P 50% men mindre än P 75%

 avkastning större än P 25% men mindre än P 50%

– – avkastning större än P 10% men mindre än P 25%

– – – avkastning mindre än P 10%

I tredje bilden har vi scrollat tabellen längst till höger och då visas den totala utvecklingen de senaste 3, 6, 12, 36, 60 månaderna samt utveckling sedan starten.

För att se fonderna i en viss kategori, klicka på länken i andra kolumnen, den tar er till fondanalysen för fonderna i kategorin. Där visas i en likande tabell med samma upplägg och kolumner.

Filtrera och sortera

Kolumnerna i tabellen kan antingen filtreras (filterknappar direkt under tabellen) eller sorteras (klicka på rubrikerna i tabellen).

Längre ner på sidan finner ni grafer kopplade till tabellen som uppdateras baserat på aktuella filter och sorteringar.

6 KOMMENTARER
  • Bo Johansson
    Svara

    Hej
    Mycket bra nyutveckling

    1. dan-me
      Svara

      Hej

      Tack för din feedback, kul!

  • janne.lundmark@gmail.com
    Svara

    Hej!

    Ser mycket lovande ut.
    Hur kommer jag åt analysverktygen ? … kommer bara till information och Demo

    Mvh/Jan

    1. dan-me
      Svara

      Hej

      Tack för din feedback!

      Nu hittar man länkarna till kategorianalys och fondanalys från huvudmenyn under Analysverktyg.

  • Elisabeth lundholm
    Svara

    Urbra

    1. dan-me
      Svara

      Tack för din feedback, uppskattas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *